Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Erftransformatie, ruimte voor ruimte

Jaar
Locatie
Doornspijk
Type
Woningbouw
Opdrachtgever
de Boer Ontwikkeling
Team
B4O
Status
opgeleverd

De opgave heeft enerzijds een architectonische- en anderzijds een landschappelijke vraag. De omgang met de omgeving was een belangrijk uitgangspunt; het inpassen van nieuwe bebouwing waarbij het gehele erf als een ensemble van verschillende volumes één geheel vormen.

Een erf kenmerkt zich door een duidelijk hoofdvolume, historisch gezien is dit de boerderij. Bij de nieuwe invulling van het erf dient deze boerderij het hoofdvolume te zijn. Deze is zodanig gesitueerd dat er een clustering ontstaat met de bijgebouwen.

De verschijningsvorm van de twee-onder-een-kapper refereert naar het archetype van een schuur. Het volume is relatief laag en langgerekt en heeft een flauwe kap. De woningen worden geschakeld door de doorlopende kap. In het ontwerp voor de woning hebben we op de begane grond de belangrijkste leefruimten gesitueerd aan de landschapszijde, de ontsluiting, een werkkamer en de keuken liggen aan de erfzijde. De verdieping biedt ruimte aan de bad- en slaapkamers. Door de garage in het volume te leggen ontstaan mogelijkheden om in de toekomst uit te breiden. Zo kan de woning eenvoudig worden getransformeerd naar een drempelloze seniorenwoning.