Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Urban Roots, City of Gardeners

Jaar
Locatie
Amsterdam
Type
Woningbouw, Stad/Landschap
Opdrachtgever
Open Development

Voor de twee woonblokken vanuit medeopdrachtgeverschap heeft BLAUW gewerkt aan de tender voor kavel O, Sloterdijk te Amsterdam. Samen met Cepezed, Karres Brandt, Open Development en Vink Bouw hebben we in een ontwerpteam een totaal ontwerp gemaakt. BLAUW people driven architecture heeft samen met 17 families de blokken 6 en 9a vormgegeven.

Geworteld in Amsterdam, gelegen tussen de volkstuinen. Dat is Urban Roots, City of Gardeners. Ontkiemd door en voor gezinnen die in Amsterdam willen wonen. Betaalbaar, groen, duurzaam, stedelijk én in de nabijheid van voorzieningen. Stadsnatuur is een van de grote verbindende factoren van het plan, in ruimtelijke, sociale en ecologische zin. 

Image

De nieuwe stedenbouw van Sloterdijk is hoogstedelijk met grote dichtheden en hoge gebouwen. In deze hoogstedelijke context is het pocketpark een besloten en groene plek gericht op de omwonenden en gezinnen. Door de informele groene inrichting vormen de stegen luwe overgangen tussen hoogstedelijkheid van de Arlandaweg en Radarweg naar het pocketpark.

We hebben een plan gemaakt voor gezinnen die bewust kiezen voor de stad en die betaalbare ruimte zoeken. Dit zijn de pioniers en de blijvers van Sloterdijk. Ze zoeken loodsen, lofts, maisonnettes of duplex- en woonwerkwoningen.

Image

Samen met de mensen hebben droomwoningen gerealiseerd. Dit gaat verder dan een wandje verplaatsen of een extra usb-stopcontact naast het bed. Bijna alle woonvormen en types zijn mogelijk. Een woonwerkwoning, een meerlaagse gezinswoning, een grote loft of loodswoning met extra hoogte of juist een tiny house. Inspraak vinden we belangrijk, iedere deelnemer heeft een grote mate van zeggenschap over de omvang, de indeling van de plattegrond, de indeling van de gevel, de afwerking van het interieur en de afbouw van de eigen woning. Ook krijgen heeft men invloed op de invulling van de collectieve voorzieningen, zoals de duurzame installaties, gebruik en inrichting van de collectieve daken en/of tuinen en de invulling van plintfuncties die bijdragen aan hun eigen wooncomfort.