Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Woonblokken Buiksloterham

Jaar
Locatie
Amsterdam
Type
Woningbouw
Opdrachtgever
Lingotto
Status
Schetsontwerp

Brook & Lyn is de titel van een woningbouw ontwerp van twee bouwblokken in Buiksloterham, Amsterdam. Samen met Lingotto hebben we met een CPO initiatief twee woonblokken ontworpen. Middels een selectie en een loting zijn we tot de tweede plek gekomen. Helaas gaan we deze plannen niet realiseren, het idee blijft bestaan.   

De inspiratie voor het ontwerp komt uit New York. Een appartementenblok, stoer, robuust, maar in de uitwerking minimalistisch en verfijnd. De vluchttrap, -route leggen we letterlijk buiten het blok, hierdoor ontstaat de identiteit. De keuze voor de materialisatie past zowel bij de identiteit als de circulaire economie. De ontwerpopgave begint als we met de deelnemers aan tafel zitten en vanuit hun wensen kunnen zoeken naar de juiste invulling.

Ontwerpopzet Brook; door het portiek aan de zijde van het naastgelegen gebouw B15 te leggen ontstaat er een verbinding van de straat- en waterzijde naar de collectieve tuin. De kern voor ontsluiting en bergingen ligt op deze wijze gunstig ten opzichte van de daglichttoetreding. De poort / entree wordt benadrukt door de gevel (voor en achter) iets terug te leggen hierdoor maakt hij zich los aan het naastgelegen hogere blok.

Ontwerpopzet Lyn; het portiek ligt aan de noordzijde iets uit het midden van de voorgevel. De positie van de kern met ontsluiting en bergen is gunstig voor de daglichttoetreding en de indelingsvrijheid van de plattegrond(en). Er is de mogelijkheid om drie slaapkamers aan de gevel te leggen aan weerszijden van het portiek, maar ook om een driespanner te creëren. De entree wordt benadrukt door de vluchttrap die doorloopt tot aan het dakterras en is verbonden met de grotendeels collectieve tuin.